Felületkezelés, fém felületek tisztítása

Fém felület előkezelés porszórással

Merítéses zsírtalanítás és foszfátozás

Ahhoz, hogy megfelelően tartós védőhatást érjünk el, fontos, hogy fémtiszta felületet képezzünk. Ez azt jelenti, hogy a fém alapfelületéről el kell távolítanunk az olyan, megtapadt szennyeződéseket mint pl. az olaj- és zsírnyomok, a felületen maradt port vagy kormot, illetve az olyan korróziós termékeket, mint a rozsda vagy éppen szulfátok.

A fémtiszta felület kialakítása segíti a festék megfelelő tapadását, ezért fontos a felület szakszerű előkészítése, segítve a kémiai tapadás minőségét. A felület mindemellett érdesítéssel növelhető is, ami javíthatja a mechanikai tapadást, fokozva az adhéziót az adott területen.

Legyen szó vízbázisú vagy porfestésről, a szemcseszórással végzett fém felület előkészítés nagyban megkönnyítheti a feladat elvégzését, egyben tartósabb és magasabb minőségű végeredményt nyújt.

Felületkezelés professzionálisan: felülettisztítási eljárások

A felületi szennyeződések eltávolítására több felületkezelési módszer is alkalmas attól függően, hogy milyen a szennyeződések természete. Legyen szó oxidmentesítésről vagy éppen zsírtalanító műveletről, a megfelelő mértékű fém felület előkészítéssel olyan (passziváló hatású) réteget képezhetünk, amelyen nem csupán időleges védelmet nyújt a felületnek, de segíti a festék minél erősebb tapadását is.

Kémiai előkészítés: foszfátozás

Amennyiben acél, alumínium vagy éppen horgany felület kémiai előkészítését szeretnénk végrehajtani, a foszfátozás ideális megoldás lehet.

Az eljárás során a kezelendő fémfelületen cink-, illetve mangán-foszfátot, valamint foszforsavat tartalmazó oldatok segítségével olyan, vízben oldhatatlan, finomkristályos réteget képzünk, amely kitűnő tapadási képességekkel rendelkezik.

Pórusos szerkezete, illetve nagy fajlagos felülete miatt ez a kristályos réteg kiválóan képes megkötni a különböző festék-, valamint lakkrétegeket.

 

Fémre alkalmazható felülettisztítási eljárások
Mechanikai előkészítés: homokszórás

Mechanikai előkészítés: homokszórás

A homokfúvás vagy más néven homokszórás a kézzel végzett csiszolást és fizikális tisztítást felváltó, korszerű szemcseszórásos felülettisztítási módszer. Festés esetén a homokszórás mindenképpen ajánlott, azonban a folyamat elvégzését külsős partnereink végzik.

A homokfúvásos technológia rendkívüli előnye, hogy gyors és pontos felülettisztítást tesz lehetővé. Ilyen módon, legyen szó akár különböző anyagtípusokról, a technika ideális, költséghatékony megoldást jelent. A homokszórás lehetővé teszi a felület alakjának precíz követését, így akár aprólékos munkára és szűkebb helyeken való felület-előkészítésre is kiválóan alkalmas lehet.

A homokfúvás folyamata rendkívül egyszerű. Az eljárás során egy nagyteljesítményű kompresszorral egy szórótömlőn keresztül 6-10 bar nyomással homokot juttatunk a kezelendő felületre. Akárcsak a többi hagyományos felületkezelési eljárás, a homokszórás is a felület koptatásával tisztít, nagy felületi érdesedést eredményezve. Fontos tudni, hogy ez a technika csak olyan felületek esetében alkalmazható, amely képes elviselni a magas hőterhelést. Homokszórás többféle homoktípust is használhatunk, ideértve a hagyományos homokot vagy kvarchomokot, de bizonyos esetekben acélszemcsékkel vagy üveggyöngyökkel is elvégezhető a művelet.

Homokszórás, homokfúvás, szemcseszórás

A felületkezelés során a homokfúvás az egyik leghatékonyabb és legsokrétűbben alkalmazható felülettisztításii eljárás. A módszer nem csupán mechanikai hatékonysága miatt olyan közkedvelt, de azért is, mert segítségével rendkívül precíz felületkezelési műveletek végezhetők. A nagynyomású kompresszor akár bonyolultabb formájú tárgyak esetében is maradéktalan felülettisztítást képes végezni, hiszen még a legszűkebb helyekre is nagy nyomással juttatja be a homokot. Ilyen módon a homokfúvó technológia hatékonyan képes kiváltani a mechanikai súrolással vagy fáradságos csiszolással végzett munkát, ezáltal megfizethetővé, gyorssá és egyszerűvé téve a folyamat egészét. A szemcseszórással végzett felület-előkészítés ideális választás mindenki számára, aki szinterezéssel oldaná meg alkatrészei, eszközei festését.

Weboldalunk sütiket alkalmaz a teljesebb felhasználói élmény és anonim látogatottsági statisztikák gyűjtése érdekében.