Felületkezelés, fém felületek tisztítása

Fém felület előkezelés homokszórással

Merítéses zsírtalanítás és foszfátozás

Ahhoz, hogy megfelelően tartós védőhatást érjünk el, fontos, hogy fémtiszta felületet képezzünk. Ez azt jelenti, hogy a fém alapfelületéről el kell távolítanunk az olyan, megtapadt szennyeződéseket mint pl. az olaj- és zsírnyomok, a felületen maradt port vagy kormot, illetve az olyan korróziós termékeket, mint a rozsda vagy éppen szulfátok.

A fémtiszta felület kialakítása segíti a festék megfelelő tapadását, ezért fontos a felület szakszerű előkészítése, segítve a kémiai tapadás minőségét. A felület mindemellett érdesítéssel növelhető is, ami javíthatja a mechanikai tapadást, fokozva az adhéziót az adott területen.

Legyen szó vízbázisú vagy porfestésről, a szemcseszórással végzett fém felület előkészítés nagyban megkönnyítheti a feladat elvégzését, egyben tartósabb és magasabb minőségű végeredményt nyújt.

Felületkezelés professzionálisan: felülettisztítási eljárások

A felületi szennyeződések eltávolítására több felületkezelési módszer is alkalmas attól függően, hogy milyen a szennyeződések természete. Legyen szó oxidmentesítésről vagy éppen zsírtalanító műveletről, a megfelelő mértékű fém felület előkészítéssel olyan (passziváló hatású) réteget képezhetünk, amelyen nem csupán időleges védelmet nyújt a felületnek, de segíti a festék minél erősebb tapadását is.

Kémiai előkészítés: foszfátozás

Amennyiben acél, alumínium vagy éppen horgany felület kémiai előkészítését szeretnénk végrehajtani, a foszfátozás ideális megoldás lehet.

Az eljárás során a kezelendő fémfelületen cink-, illetve mangán-foszfátot, valamint foszforsavat tartalmazó oldatok segítségével olyan, vízben oldhatatlan, finomkristályos réteget képzünk, amely kitűnő tapadási képességekkel rendelkezik.

Pórusos szerkezete, illetve nagy fajlagos felülete miatt ez a kristályos réteg kiválóan képes megkötni a különböző festék-, valamint lakkrétegeket.

 

Fémre alkalmazható felülettisztítási eljárások
Mechanikai előkészítés: homokszórás

Mechanikai előkészítés: homokszórás

A homokfúvás vagy más néven homokszórás a kézzel végzett csiszolást és fizikális tisztítást felváltó, korszerű szemcseszórásos felülettisztítási módszer. Festés esetén a homokszórás mindenképpen ajánlott, azonban a folyamat elvégzését külsős partnereink végzik.

A homokfúvásos technológia rendkívüli előnye, hogy gyors és pontos felülettisztítást tesz lehetővé. Ilyen módon, legyen szó akár különböző anyagtípusokról, a technika ideális, költséghatékony megoldást jelent. A homokszórás lehetővé teszi a felület alakjának precíz követését, így akár aprólékos munkára és szűkebb helyeken való felület-előkészítésre is kiválóan alkalmas lehet.

A homokfúvás folyamata rendkívül egyszerű. Az eljárás során egy nagyteljesítményű kompresszorral egy szórótömlőn keresztül 6-10 bar nyomással homokot juttatunk a kezelendő felületre. Akárcsak a többi hagyományos felületkezelési eljárás, a homokszórás is a felület koptatásával tisztít, nagy felületi érdesedést eredményezve. Fontos tudni, hogy ez a technika csak olyan felületek esetében alkalmazható, amely képes elviselni a magas hőterhelést. Homokszórás többféle homoktípust is használhatunk, ideértve a hagyományos homokot vagy kvarchomokot, de bizonyos esetekben acélszemcsékkel vagy üveggyöngyökkel is elvégezhető a művelet.

Homokszórás, homokfúvás, szemcseszórás

A felületkezelés során a homokfúvás az egyik leghatékonyabb és legsokrétűbben alkalmazható felülettisztításii eljárás. A módszer nem csupán mechanikai hatékonysága miatt olyan közkedvelt, de azért is, mert segítségével rendkívül precíz felületkezelési műveletek végezhetők. A nagynyomású kompresszor akár bonyolultabb formájú tárgyak esetében is maradéktalan felülettisztítást képes végezni, hiszen még a legszűkebb helyekre is nagy nyomással juttatja be a homokot. Ilyen módon a homokfúvó technológia hatékonyan képes kiváltani a mechanikai súrolással vagy fáradságos csiszolással végzett munkát, ezáltal megfizethetővé, gyorssá és egyszerűvé téve a folyamat egészét. A szemcseszórással végzett felület-előkészítés ideális választás mindenki számára, aki szinterezéssel oldaná meg alkatrészei, eszközei festését.

Homokszórás - kivételesen hatékony és sokoldalú eljárás:

Optimális megoldás felületek tisztítására, javítására és felkészítésére elsősorban szinteréssel történő, de minden más festéshez, bevonathoz vagy ragasztás előtt, továbbá kiválóan alkalmazható felületek textúrázására is. (pl. koptatására, antikolás)

Gyors és egyszerű felületi tisztítás

A homokfúvó gépek által meghajtott sűrített levegőbe vegyített (homok)szemcsék az áramlás segítségével nagy sebességre gyorsulnak fel, ezért gyorsan és egyszerűn távolítják el a festékrétegeket, a rozsdát, illetve az egyéb szennyeződéseket és lerakódásokat a legszűkebb helyeken és strukturált felületekről is - bármilyen idegen (vegyi) anyag visszamaradása nélkül.

Anyagtakarékosság - újrahasznosítás

A homokszórás során a felhasznált homokot a homokfúvó rendszerben fel lehet fogni, és újra lehet hasznosítani, ami jelentős mértékű anyag- és költségmegtakarítást eredményez.

Sokoldalú – univerzális felületkezelés

A homokszórás számos anyag (pl. fém, kő, tégla, fa, üveg, kerámia, bizonyos műanyagok) felületkezelésére alkalmazható - bármilyen felület és bonyolultabb formák esetén is – a legkülönbözőbb iparágakban: autó-, építő-, fa-, és repülőgépipar, hajógyártás, fémfeldolgozás, művészeti alkotások vagy díszítések létrehozása. A szemcseszórás során az adott feladatnak és a kívánt eredménynek megfelelően szóróanyagként gyakran használnak üveg- és acélgyöngyöt, őrölt dióhéjat és fűrészport is, illetve létezik egy speciális ága, a szódaszórás technológia is.

Felületi javítás és előkészítés

A technológia lehetővé teszi a felületek javítását és előkészítését a festéshez vagy (védő)bevonathoz, illetve ragasztás előtt. A szóróanyagot megfelelően tisztítják, és karcolják, ezért jól tapadó, érdes felületet, egyenetlen vagy rozsdás felületeken pedig simább, homogén felületet eredményez. Mindez javítja a festék, a bevonat vagy a ragasztók tapadását, így hosszabb élettartamot és jobb védelmet biztosít a felületek számára.

Pontosság és egyéni igények szerinti szabályozhatóság

A felületkezelés során a szóróanyag mérete, az áramlás sebessége, iránya és a szórópisztoly felülettől való távolsága is könnyen szabályozható, ami precíz kivitelezést biztosít, és lehetővé teszi a specifikus követelményeknek való megfelelést is.

Hosszú távú minőség és tartós védelem

A homokszórás biztosítja a felület alapos tisztítását, megújítását és eredeti minőségének hosszú távú megőrzését.

Környezetbarát megoldás

Az újrahasznosítható – természetes szóróanyagok (homok) mellett az eljárás nem igényel káros vegyi anyagokat vagy erős tisztítószereket, és minimális hulladékot termel.